Punt i final al hòlding d’empreses municipals Innova de Reus. L’actual alcalde, el convergent Carles Pellicer, ha anunciat aquesta tarda en un ple extraordinari la desaparició del grup que feia de paraigua a totes les empreses municipals, les quals passaran a dependre directament de l’Ajuntament.
L’objectiu d’aquest moviment, segons el mateix alcalde, és “simplificar l’estructura de les empreses municipals”, després que l’endeutament del consistori i les entitats dependents havia agafat xifres totalment desmesurades. Les empreses que fins ara estaven a Innova seran absorbides per les societats locals, tot i que Pellicer ha assegurat que això no suposarà “una reducció de serveis”.
En l’horitzó, la voluntat de reduir el nombre d’empreses municipals és una prioritat clara. De la mateixa manera, el sistema de tresoreria també abandonarà l’actual model de cash-pooling únic, i cadascuna de les empreses tindrà un sistema intern propi. La nova estructura d’empreses municipals girarà al voltant de tres eixos: el sanitari-assistencial, el de serveis a la ciutat i el de promoció i desenvolupament econòmic.
En el ple extraordinari d’avui s’han donat xifres de l’endeutament municipal, que els últims anys havia passat d’una ràtio del 89% al 140%, a causa del mal funcionament de moltes de les empreses del hòlding. El regidor d’Hisenda del consistori, Joaquim Enrech, ha indicat que, en xifres relatives, l’endeutament de l’ajuntament i les entitats dependents ha portat a Reus a ser la ciutat amb un major deute per habitant de tot l’Estat espanyol.
El hòlding Innova va ser creat per l’anterior alcalde, Lluís Miquel Pérez, l’any 2002, com un conglomerat d’empreses municipals, amb una forta presència de les de l’àmbit sanitari. El 2011 va sortir a la llum el funcionament irregular del holding, que va costar el càrrec al seu gerent, Josep Prat, i a l’exdirector del Servei Català de la Salut, Carles Manté.