Publicitat
Priorat · 16 de Febrer de 2010. 16:18h.

El Govern destina 2,3 milions a la cartoixa d'Escaladei

Es vol "assegurar l’estabilitat, garantir la conservació dels elements amb valor patrimonial"

El Govern destina 2,3 milions a la cartoixa d'Escaladei

La Cartoixa d'Escaladei

El Govern ha acordat destinar 2,3 milions d'euros a les obres de restauració del sector central o cenobític de la cartoixa d’Escaladei, al municipi de la Morera de Montsant (Priorat). Aquesta inversió es farà efectiva en diferents anualitats entre el 2010 i el 2013.
 
La inversió aprovada té per objecte "assegurar l’estabilitat de la cartoixa, garantir la conservació i manteniment dels elements amb valor patrimonial i millorar el coneixement que es té d’ells i adequar aquesta part del monument per a la visita pública". Les obres "afectaran el claustre petit, les dues capelles annexes, l’anomenat capítol de llecs, el refetor, la sala capitular, la sagristia nova i tots un seguit de capelles individuals i petites dependències. Així mateix, es faran actuacions de consolidació al mur meridional de l’església, en contacte amb el claustre".
 
En els darrers anys, del 2006 al 2008, "s’hi ha invertit 1.350.043 euros en diferents actuacions de restauració de la cartoixa, com ara: l’adequació de l’edifici de la zona de serveis com a centre d’atenció als visitants, la reconstrucció d’una cel·la del claustre gran o la restauració parcial de les cúpules de les dues capelles laterals del claustre petit".

La cartoixa va patir la primera exclaustració el 1820. Pel Decret de Desamortització de Mendizábal, de 1835, els monjos es van veure obligats a abandonar el monestir privats per decret de les seves terres. En només dos anys la majestuosa cartoixa, amb les seves cel·les, claustres, l'església i l'hostatgeria va ser convertida en un munt de ruïnes pel saqueig d'uns pagesos cansats d'haver estat sotmesos a vassallatge, de pagar delmes i de submissió.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat