Publicitat
Baix Camp · 2 de Juny de 2013. 09:10h.

El retorn dels maçons a Reus

La lògia Mare Nostrum estrena un nou temple a la ciutat de Prim

El retorn dels maçons a Reus

Una imatge de l'escut de la logia reusenca

Coincidint amb l’inici dels actes sobre el bicentenari del general Prim, reconegut maçó, la lògia Mare Nostrum nº25 celebra la consagració d’un nou temple a Reus, el primer a la ciutat des de la Segona República. D’aquesta manera, els maçons retornen a un emplaçament amb el qual sempre hi han tingut forts lligams.

Aquesta lògia que agrupa germans de les comarques tarragonines es va fundar l’any 1987, i després d’estar operant durant molts anys a Tarragona, per fi han pogut retornar a la seva ciutat d’origen. “Sempre havíem volgut tenir el temple a Reus, però fins ara no havíem pogut trobar l’espai adequat”, explica l’advocat Tomàs Gilabert, qui serà el Venerable Mestre del temple.

Abans del franquisme, Reus registrava dues lògies, les quals van acabar desapareixent per la persecució de la dictadura. Un cop aixecada la prohibició l’any 1985, els maçons de la província es van tornar a ajuntar i actualment ja compten amb dues lògies, la de Reus i la que es va fundar fa deu anys a Tortosa.

El temple reusenc està situat al Raval de Sant Pere, i serà l’espai on els maçons faran les seves reunions (les tingudes) i els seus rites. L’acte de consagració del temple inclourà una visita de les dones dels membres (que no hi són acceptades) i dels amics i familiars. Després l’alcalde de la ciutat els rebrà a l’ajuntament i es posarà el punt i final amb un sopar.

Actualment, la Gran Lògia espanyola compta amb prop de 2.900 maçons, dels quals uns 300 formen part de la Gran Lògia de Catalunya.

Gilabert reconeix que segueix havent-hi “moltes reticències a l’estat espanyol contra els maçons”, producte dels anys de difamació fets pel franquisme, “que no podia suportar els ideals de llibertat, igualtat i democràcia de la francmaçoneria”. Segons el Venerable Mestre, a la resta d’Europa, ser maçó “és un honor” i està molt ben vist per la societat.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#6 alficos , AVILA, 09/09/2013 - 15:51

Fará vint anys de la meva iniciacio a la francmasonería, em vaig implicar en els meus treballs maçonics, vaig asol.lir el tercer grau com Mestre Masso, dos cops Secretarí de la meva Respectable Llotja Mare, ara per circumstancies profanes estic "dormint", la meva gran alegría es sapiguer la novetat

#6.1 Encarna, Terrassa, 10/04/2014 - 12:05

El echo de ser Mason es un Honor....poder trabajar con Libertad, Igualdad y Fraternidad, es un Honor...Jamas la masoneria estará obsoleta, todo lo contrario, está saliendo a la Luz, de lo cual me enorgullezco....
Me gustaria recibir noticias de esta Logia nueva en Reus,Mare Nostrum....gracias.

#5 Jaume, BARCELONA, 04/06/2013 - 12:09

Per cert , per qui pregunti sobre els valors, en contes de dubtar de transparencia, que s'informi avans de criticar, ja que tot , tot esta ja penjat a internet.
Per cert son simples i clásics , mai pasaran de moda.
LLIBERTAT, IGUALTAT I FRATERNITAT
.·.

#4 Jaume, BARCELONA, 04/06/2013 - 12:03

Les dones son aceptades a la majoria de Llotjes de eapanya i catalunya, tambè tenim les llotjes femenines. Estem en un entorn de llibertat i com a tal, cada Llotja es lliure de seguir a deu, fer entrar dones o no. Totes tenen la seva WEB oberta i no es nega l'access a ningu , previas entrevistes.

#3 Alejandro, Barcelona, 03/06/2013 - 12:36

Carolina d'Aiguafreda, aquí tienes información http://glfe.org/

#2 virgo, BCN, 02/06/2013 - 16:38

Encara existeixen ?. No crec que, avui en dia, tingui molt de sentit la maçonaria. Però tothom té dret a associar-se.

#2.1 .·.leix, Bcn, 03/06/2013 - 09:14

Sempre tindrà sentit la maçoneria mentre posi en evidència les coses que no en tenen.