Publicitat
Ribera d'Ebre · 17 d'Abril de 2009. 18:18h.

La Generalitat 'garanteix' el Delte de l'Ebre

Considera que es pot preservar en els propers 100 anys amb mesures adequades

La Generalitat 'garanteix' el Delte de l'Ebre

Una imatge del delta de l'Ebre

Un estudi encarregat pel departament de Medi Ambient i Habitatge corrobora la vulnerabilitat del delta de l'Ebre, però alhora indica que amb una política de prevenció i d'adaptació al canvi climàtic la pràctica totalitat d'aquest territori es pot preservar en els propers cent anys. L’objectiu de la Generalitat és minimitzar els efectes del canvi climàtic a la zona. Es treballa amb tres escenaris diferents: l’any 2050, amb un ascens del nivell mitjà del mar de 15 centímetres; l’any 2100, amb un augment del nivell del mar de 40 centímetres; i l’any 2100, l’escenari pessimista, amb un augment del nivell d’1 metre.

Per evitar el risc, l’estudi proposa quatre línies de mesures d’adaptació al canvi climàtic al delta de l’Ebre: Mesures de gestió, planificació i normativa; Mesures per a l’obtenció i gestió de dades, i elaboració d’estudis; Mesures per a la informació i sensibilització ciutadanes; i Mesures d’intervenció directa. Dins d’aquestes últimes, destaquen les adreçades a la gestió de la línia de costa: la redefinició gestionada de la costa, la lluita contra els efectes de la pujada del nivell del mar mitjançant la formació de sistemes dunars, o la garantia del lliure moviment de la sorra. Amb una prioritat mitjana, s’inclouen les accions de compensació d’hàbitats naturals, les encaminades a l’abandonament progressiu d’una part de les zones urbanitzades possiblement afectades i d’activitats en zones de risc, la construcció d’infraestructures de protecció ecològicament integrades, la gestió de la sorra de les platges del delta, i el manteniment d’un cabal mínim al riu Ebre.

El departament de Medi Ambient i Habitatge inicia amb aquest document una sèrie d’estudis de base per a l’elaboració de l’estratègia de prevenció i d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, després que el Govern de la Generalitat aprovés l’octubre passat el Pla marc de mitigació del canvi climàtic 2008-2012, un pla d’àmbit local que contribueix a la mitigació de l’escalfament a escala global. Medi Ambient i Habitatge destaca que cal tenir present que la mitigació i l’adaptació són dues cares de la mateixa moneda. Això significa que, tant a escala local com global, com més es mitigui el canvi climàtic, a través dels possibles acords de Copenhaguen, menys afectació es produirà en els escenaris previstos en el delta de l’Ebre.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 robert, deltebre, 18/04/2009 - 13:28

Quines mesures estan fent? comprant terrenys vora les platges per a què vaigue tragant el mar i no es queixin els propietaris! hi ha projectes ja fets, i estan al calaix perquè no tenen cap voluntat de treure'ls i actuar. Quin govern!