Publicitat
Berguedà · 11 d'Agost de 2009. 14:51h.

La Generalitat permet l'ubicació d'un hotel en un poble abandonat

Amb el pla aprovat, el xeic àrab propietari espera pressionar un pagès que no vol marxar

La Generalitat permet l'ubicació d'un hotel en un poble abandonat

Peguera, el poble abandonat

La Generalitat ha aprovat el Pla Urbanístic de Fígols, el qual inclou els plans de l’Ajuntament per al nucli de Peguera. Segons informa dberguedà.cat, el poble abandonat és propietat des de fa gairebé sis anys, d’un xeic àrab membre de la família Al Maktoum, que governa els Emirats Àrabs. El gestor immobiliari Pep Graus, que va fer de mitjancer en la venda de Peguera, ha explicat que la intenció del xeic és, des que va comprar Peguera per 3,6 milions d’euros, rehabilitar completament el poble i posar-hi en marxa un projecte de turisme rural.

El pla urbanístic, publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el passat 6 de juliol, preveu que “en cas d’alguna actuació urbanística”, ja sigui “rehabilitació, reforma de cases, establiment d’alguna activitat o instal·lació o qualsevol altre tipus d’actuació constructiva”, haurà de tenir com a objectius “primordials” la rehabilitació i reconstrucció de les cases del nucli i la conservació del medi natural. De fet, segons explica Graus, la intenció del xeic, i de l’administrador de l’empresa Serchs (propietària del terreny), l’alemany Harald Kuspert, ha estat des de bon principi impulsar projectes respectuosos amb el medi ambient.

Dins la planificació de nous usos, el pla permet la instal•lació a Peguera d’establiments de turisme rural, d’hoteleria i restauració, de caire esportiu i d’hípica, a més d’una escola de natura i centres d’interpretació de la natura o de temes comarcals. El document també concreta que per a ús residencial només es podran fer servir cases rehabilitades i que de les cases existents no es podrà enderrocar més d’un 20%.

Ara, un cop superat aquest llarg procés administratiu i amb la nova planificació urbanística a la mà, s’espera poder pressionar el pagès que no vol treure dels terrenys del xeic àrab les seves vaques. Fins al moment, el xeic s’ha mostrat molt pacient. Segons recorda Graus, “el xeic va dir que no seria ell qui fes marxar un català de la seva terra, fins que no ho digues una llei”.

El nucli de Peguera té una superfície de 750.800 metres quadrats i està situat a 1.701 metres d’altitud, es troba totalment abandonat i tan sols queda una casa en peu que s’ocupa esporàdicament. A mitjans del segle passat, era un important nucli de tradició minera i de fet, la majoria d’habitatges daten d’aquella època.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 antonio florensa lloria, La Llagosta, 05/01/2013 - 08:38

Peguera,una maravilla de la naturaleza en estado virgen, sera cambiado y destruido,el poder del dinero ,lo puede todo,da igual las leyes administrativas que lo protegian de la especulacion y el hormigon viene un jeque o quien sea ,con mucho dinero y sencillamente hace o hara lo que le venga en gana.

#4 muntsa, barcelona, 12/08/2009 - 08:31

Oi què bé, ¿hi faran una mesquita, les dones aniran tapades de dalt a baix, les nenes no podran fer gimnàs i les casaran als 8 anys? Pobre Catalunya, que t'hagi de comprar un personatge amb una "cultura" retrògrada del segle XIII

#3 Pere, El Prat de Llobregat, 12/08/2009 - 02:36

I preferim que els pobles del Pirineu quedin abandonats? Jo crec que això no beneficia ni tan sols el medi natural....

#2 carles, sabadell, 11/08/2009 - 20:21

Ara els senyor de IC diran que això es sostenible. Un paratge fantàstic destrossat per res. Fer un hotel al poble de Peguera no aporta res al medi, ni a la comunitat de Figols.Solament servirà per embrutar el paisatge

#1 klla de pijoprogres, Catalunya, 11/08/2009 - 18:05

Iniciativa? sostenibles? ecologistes? ca! de boqueta i nomès quan els convé,