Publicitat

Encallada una gran superfície de 42.000 metres quadrats al centre de Reus per la crisi d'Innova

La mola fantasma

Imatge de l'obra

L’Ajuntament de Reus es troba en una cursa contra rellotge per trobar una solució a la paràlisis de les obres del macrocomplex comercial que havia de construir Metrovacesa al costat del Parc de Sant Jordi, als terrenys de l’antiga Fira de Reus. Les obres es troben parades des de fa més d’un any, a causa dels problemes financers que pateix l’empresa, i on hauria d’estar en funcionament el centre comercial només hi ha ara un gran monstre de formigó que s’aixeca al mig de la ciutat.

El problema principal és que aquesta paràlisis té una conseqüència directa sobre les arques municipals de l’ajuntament, ja prou malmeses per l’entramat creat al voltant d’Innova, el hòlding d’empreses municipals que arrossega un deute de 216 milions d’euros. El consistori va impulsar aquest macrocomplex l’any 2006, durant el mandat del socialista Lluís Miquel Pérez, com a resposta a la construcció a Tarragona del Corte Inglés. El centre s’havia d’estendre al llarg de més de 41.000 metres quadrats i acolliria diferents locals d’oci i comerços.

Les obres es van concedir a Metrovacesa i es va acordar que l’empresa pagaria al consistori un cànon de cinc milions d’euros anuals en concepte d’explotació durant els cinc primers anys d’obertura, i 2'2 milions a partir del sisè. Tot lligat a que el centre comercial obrís les seves portes: en cas contrari, Metrovacesa no hauria de fer aquests pagaments.

La situació es va complicar quan l’ajuntament va començar a gastar els diners provinents del cànon d’explotació abans de tenir-los. Com que es necessitava finançament per construir la nova Fira, el consistori va firmar un crèdit de 37’6 milions d’euros a través de Redessa, una de les empreses controlades per Innova, dels quals 32 milions estaven avalats directament per l’ajuntament. Segons els càlculs de l’alcalde, Lluís Miquel Pérez, i del aleshores gerent d’Innova, Josep Prat, aquesta xifra es liquidaria amb els diners provinents del cànon de Metrovacesa.

Però aquests diners no han arribat fins ara ni sembla que hagin de venir, amb les obres del centre comercial paralitzades i la llicència d’obres a punt d’esgotar-se en sis mesos. Davant aquesta situació, l’ajuntament de Reus està estudiant quina és l’alternativa amb menys cost pel consistori, i en definitiva, pel ciutadà. La que més ha sonat és que l’ajuntament compri el centre inacabat a Metrovacesa per uns 10 milions d’euros (la meitat del que l’empresa s’havia gastat fins ara). Després s’hauria de buscar un nou promotor, un aspecte que ja ha apuntat la Cambra de Comerç de Reus. Tot plegat, el que sembla evident és que qualsevol moviment segur que suposarà més deute per l’actual consistori, governat per CiU i PP.

Metrovacesa ha aturat les obres

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#9 Fran, Llinars, 10/09/2012 - 12:12

Estaría be que s´investiguès si en Benach te que veure amb tot això. Que ja m´extranya molt tant anar i tornar a diari desde Barcelona a Reus i tant tuning del seu cotxe.

#9.1 francesc, bcn, 10/09/2012 - 16:11

El que s'hauria d'estudiar és la dèria malatissa que teniu alguns espanyolistes per ERC. Començo a sospitar que la cosa és que mai els hi perdonareu que posessin el debat sobre la independència damunt la taula...

#8 Albert, Valls, 09/09/2012 - 14:47

Bé, a Reus està passant el que tots veiem. La única inversió que s'hi ha fet és inversió pública, tots sabem com mouen els fils per darrere. Tota la inversió privada està anant a Tarragona i altres llocs . Tots coneixem la gent de Reus, venen molt bé la seva imatge, però tot és un bluff

#8.1 Ricard, Reus, 09/09/2012 - 23:58

Albert no gosaria adjectivitzar el teu comentari (potser rabiós? odi inconscient?...). Adaptat, es veu sovint en estructura en els comentaris q empren els nacionalistes Espanyols alhora de criticar Catalunya quan moltes inversions van a Madrid... Una de rescent, q x sort ha passat de llarg...

#7 maginet, TARRAGONA, 09/09/2012 - 14:11

Ja els hi està bé als ganxos de reus. Aquesta obra era una pataleta per no haver obtingut el Corte Ingles. Són més de poble que les amapoles. I a més a més, tothom sap que Gaudí era de Riudoms . Per cert... INDEPENDÈNCIAAAAAAAAAAAAAAA (primer d'Erpaña i després de reus) . JEJEJEJEJEJE

#7.1 Ricard, Reus, 09/09/2012 - 23:53

Dit que això és un fiasco de 1a magnitud i una vergonya x tots els habitans de Reus. El to del teu comentari és absolutament fastigós. Digne de la caverna mediàtica, en aquest cas provinciana...Trist haver de compartir amb un ser com tu el dessig d'una Catalunya independent. Salut i independència.

#7.2 Fran, Llinars, 10/09/2012 - 12:10

No puc deixar de riure veient aquest dos de la caverna catalanista. Per cert, desde Barcelona amb carinyo, independència de Barcelona ja!! ja hi ha prou de mantindre a la periferia com aquesta de Tarragona i Reus.

#6 roser, caldes, 09/09/2012 - 12:37

urgent els homes de negre

#5 trastol, berga, 09/09/2012 - 12:35

mai arribarem a cap lloc, un tapa, l'altre tapa, tots tapen pobles i ciutats amb els mateixos problemes, despeses, choricear, engany, i favors, els enumerem?, bla, bla, bla, i no mirem les españas, primer mirem-nos nosaltres, si ens roben d'aquí dóna mes gust MOLT PODER TENEN ELS AJUNTAMENTS MO