Publicitat
Segrià · 7 de Gener de 2010. 16:52h.

Lleida recuperarà el castell andalusí de la Suda

El segle XII s'hi celebrà el casament entre Berenguer IV i Peronella

Lleida recuperarà el castell andalusí de la Suda

El balcó mirador de la Suda permet una vista panoràmica de la ciutat. Foto: E. Vallès

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la primera tinent d'alcalde, Marta Camps, ha visitat les obres que s'estan duent a terme al Castell del Rei-la Suda, que ja es troben en la seva recta final. Aquesta actuació, que va ser adjudicada a l'empresa Dragados SA per un 1,1 milions d'euros, serveix per recuperar, rehabilitar i dotar de tots els serveis l'edifici monumental per acollir el futur Centre d'Interpretació de la Suda que estarà ubicat a l'antic castell reial i que obrirà a mitjans d'aquest any. El projecte compta amb subvencions tant del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç com de la Generalitat.

Al futur centre d'interpretació de la Suda, situat a la sala del Palau Reial, s'explicarà la història del monument i del turó de la Seu Vella i, alhora, aquest equipament permetrà la compatibilitat amb la celebració d'altres actes. Això suposa incrementar l'oferta museística i turística del turó de la Seu Vella. A més, està previst que a la terrassa, que serà el punt accessible més alt de tota la ciutat, s'utilitzi per explicar als visitants tant el desenvolupament urbanístic del turó de la Seu Vella com de la ciutat, al llarg del temps, així com el territori que es veu des del turó, ja que en un dia clar es pot veure des del Món Perdut fins a les muntanyes de Prades.

El Castell del Rei-la Suda està construït en la part més alta del Turó de la Seu Vella, sobre una fortalesa andalusina. D'origen musulmà, està documentat des del segle IX i ha estat escenari d'alguns dels episodis més destacats de la història de Lleida. El segle XII s'hi celebra el casament entre el comte Berenguer IV i Peronella, filla del rei Ramir d'Aragó, unió que segella l'entroncament del Casal de Barcelona amb la Casa d'Aragó. També en aquest castell, el 1214 els nobles catalans i aragonesos van jurar fidelitat a l'infant Jaume, que es convertiria en el rei Jaume I el Conqueridor. En l'època de l'ocupació militar es destinà a caserna i, també, hi havia un polvorí, i precisament les voladures dels anys 1812 i 1936 la van destruir en gran part.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Francesc, Barcelona, 07/01/2010 - 19:36

És una molt bona iniciativa, sí senyor. Tortosa ha d'ésser la capital dels Països del Català/Valencià.