Publicitat
Baix Penedès · 27 de Març de 2014. 19:31h.

Malestar magrebí al Vendrell

La mort de quatre menors en un incendi escalfa el barri més marginat de la ciutat

Malestar magrebí al Vendrell

Nens, durant la manifestació

La indignació entre la nombrosa comunitat magrebina que viu al barri dels Pisos Planas del Vendrell va en augment, després que un incendi produït en un pis la matinada de dimecres acabés amb la vida de quatre germans de tres, cinc, vuit i dotze anys respectivament. Després del condol i la tristesa, ha arribat la ràbia.

Durant tot el dia d’avui, els magrebins s’han aplegat als carrers d’aquest barri demanant justícia i avisant que el que ha passat aquesta família pot succeir a qualsevol altra. Se senten abandonats per les autoritats i marginats en uns pisos insalubres, alguns sense aigua i sense llum, raó per la qual moltes de les connexions elèctriques són il·legals i precàries.

La concentració d’aquesta tarda ha estat conduïda per un grup de dones, que han realitzat proclames tant en castellà com en àrab, i han mostrat el seu dolor. Després s’hi han afegit nens i homes. Portaven cartells amb frases com ‘Units per la justícia’, ‘SOS’, o ‘Avui els ha passat a ells, demà pot passar a qualsevol’.

“Si es queden aquí ningú no els farà cas; han d’anar cap al centre”, comentava una veïna espanyola de la zona. Tot i que els magrebins són majoria, els més oberts per parlar amb la premsa són els espanyols. “Només interessem quan passen coses així”, corrobora una altra, “la resta del temps ningú no es preocupa per les condicions en les quals vivim”.

Des dels Serveis Socials del Vendrell han assegurat que els pares i els dos fills supervivents tindran una casa quan surtin de l’hospital. Diversos tècnics han visitat avui alguns dels habitatges per comprovar-ne l’estat. El foc es va originar per una espelma o una burilla mal apagada, i la quantitat de material combustible que hi havia al pis va fer la resta.

“Els bombers van arribar molt tard, més de mitja hora”, crida una de les dones, “això és perquè era en aquest barri, si fos en qualsevol altre lloc de la ciutat hi haurien anat ràpid”. Entre els veïns està molt estesa aquesta versió, i fins i tot un grup d’ells va anar a mostrar la seva indignació ahir al vespre al Parc de Bombers. Des de la Generalitat s’assegura que, des que van rebre l’avís, els Bombers van trigar només sis minuts a arribar.

La porta d’entrada al bloc on hi ha el pis on vivia la família és un vertader altar, amb espelmes i flors. La porta està ara tancada i no hi deixen entrar forasters. Un cartell avisa els ‘curiosos’ que s’abstinguin de pujar-hi, i respectin ‘la intimitat’ de veïns i família. Per demà s’han convocat quatre minuts de silenci a la plaça de l’ajuntament per acomiadar els quatre menors, en una ciutat que viu entre el dolor i la crispació.

La porta del bloc on van morir els nens

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#31 sanaa, el vendrell, 03/04/2014 - 17:57

este barrio es un barrio abandonado hay jente que es de problemas y vende drogas pero hay mucha jente mas que es luchadora trabajadora y vive en este barrio porque la crisis les a tirado aye y no tienen mas remedio porque tienen que vivir y esta familia es asen

#30 Luis, El Vendrell, 29/03/2014 - 01:44

Yo he vivido durante dos años en este barrio, es un barrio marginal de El Vendrell, en este barrio fue donde se monto en el 2010 una fuerte batalla entre Mossos y ciudadanos, en este barrio la seguridad ciudadana es baja y es facil ver peleas y coches derrapando a altas horas de la noche.

#29 Pere, BCN, 28/03/2014 - 08:54

protesten:"sense aigua i sense llum, raó per la qual moltes de les connexions elèctriques són il·legals i precàries".
Però això és responsabilitat de qui hi viu o lloga el pis. Que també exigeixen subvencions per a això? S'hi estan acostumant massa.

(però condol sincer per les 4 criatures).

#28 Núria, Vallès Occidental, 28/03/2014 - 08:22

El col.lectiu magrebí i els seus sequaços estan intentant aprofitar-se d'una tragèdia com aquesta, amb 4 nens morts, per avançar els seus propis interessos de la forma més vil. És, simplement, vomitiu.

#28.1 Núria, Vallès Occidental, 28/03/2014 - 13:27

Ara ets del "col.lectiu magrebí", lloro de troll ?. Però no ens has explicat sempre que ets jueva?.

#27 Jimi, FER, 28/03/2014 - 03:06

El CNI és capaç de fer servir una estratègia i la contrària a la vegada. Des que aquests fòrums són plens de CNI, les visites han caigut en picat. Aquest és el preu de no controlar les IP's, Sr. RIus.

#27.1 Mabus, Barcelona, 28/03/2014 - 07:53

Tu ets un babau que es pensa que a Catalunya nomes existeixen separatistes... No dius res dels massius comentaris de gent que suposadament diu ésser de "súmate"??