Publicitat
Baix Llobregat · 26 d'Octubre de 2009. 14:57h.

Martorell rehabilita el nucli antic

L'Ajuntament impulsa un programa d'obres malgrat la crisi

Martorell rehabilita el nucli antic

Esteve, visitant les obres

L'Ajuntament de Martorell (Baix Llobregat) ha impulsat un ambiciós programa d'obres públiques en plena crisi econòmica. La transformació urbanística -que ja va significar la construcció d'un nou pont sobre el riu Anoia-, suposa la conversió en zones de vianants de diversos carrers del centre històric i la transformació de l'antiga Nacional-II, entre d'altres.

El mèrit no és només de l'equip de govern de CiU -amb l'alcalde, Salvador Esteve, al capdavant- perquè una part dels recursos provenen de la Llei de Barris. A més el Departament de Política Territorial ha iniciat també la segona fase de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat per connectar-la amb l'estació de Renfe, just al davant.

Però el consistori ha fet un esforç finançer -també ha aprovat un pla d'ocupació local per dos milions d'euros- i a dos anys de les muncipals la federació capitalitzarà previsiblement la iniciativa en obres públiques que ha transformat alguns barris del municipi.

Els canvis han rebut fins i tot elogis d'un dels més destacats alcaldes socialista, Manuel Bustos, per a desesperació del PSC local, ara a l'oposició. Bustos, convidat de pregoner a les darreres Festes de Primavera, va destacar "l'extraordinària transformació de la Nacional-II". Bustos també va elogiar l'alcalde, Salvador Esteve, per demanar un sol projecte al Plan E de Zapatero: el soterrament de la recollida d'escombraries, una altra de les millores.

D'on surten els calés per a tirar la casa per la finestra? D'una banda de la privatització del servei d'aigües que ha permès ingressar al municipi més de 16 milions d'euros. La mesura va ser molt criticada pel PSC i fins i tot va néixer una plataforma ciutadana amb el lema 'L'aigua és nostra', però al ple en el que es va aprovar, el passat mes de març, el tinent d'alcalde d'urbanisme, Xavier Fonollosa, va recordar que hi ha altres municipis governats pel PSC o ICV que també van privatitzar el servei d'aigues com Cerdanyola, Martorelles o Begues.

Fonts convergentes també asseguren que "la gestió de l'anterior tripartit va ser tan pèssima que fins i tot es van deixar nou milions de romanent de tresoreria en obres no executades". En comparació a altres muncipis dels voltants, com Sant Andreu de la Barca, en mans del PSC, o Esparreguera, que havia governat ICV; la rehabilitació de la Vila Martorell havia quedat encallada.

En tot cas, sempre ha estat com una pedra a la sabata del PSC perquè és l'única ciutat important del Baix Llobregat en mans de CiU. Entre els errors socialistes hi ha el fet d'haver designat com primer alcaldable, a les eleccions del 1979, un candidat que ni tan sols era del poble. A les municipals del 2003, va perdre l'alcaldia per sis vots i el va substituir un tripartit amb Dora Ramon d'alcaldessa.

Però les desavinences internes i la manca d'iniciativa va fer que el mateix Esteve passés directament de l'oposició a la majoria absoluta. El dia de la seva victòria el va trucar Artur Mas per telèfon i li va dir: "encara que no t'ho creguis estic de genolls". El triomf el va catapultar també a la convergent Associació Catalana de Municipis.

Les obres, òbviament, no agraden a tothom: el PSC criticava el passat mes de febrer, arran de la inauguració del nou pont sobre l'Anoia, que "el govern de CiU es va trobar amb una reconversió de la carretera que estava en una fase que ja no tenia marxa enrere" i que aquesta era "una altra actuació que va començar l´anterior govern i que ara veu la llum pel bé de Martorell. Caldrà però un altre període de govern d´esquerres per poder culminar la transformació positiva de la nostra ciutat ”.

Per la seva banda, el líder d'ICV, Xavier Gómez, criticava recentment al seu bloc que "la recuperació de l'antiga N-II, les millores als barris de La Vila incloses en la Llei de Barris, el nou camp de futbol del Complex Esportiu de Torrent de Llops o la remodelació del Solarium" eren "projectes àmpliament criticats per CiU en la campanya electoral que ara esdevenen bandera de la seva 'bona gestió'" i es preguntava: "quin és el Martorell que vol CiU? 40.000 o 50.000 habitants?".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Joan, Martorell, 27/10/2009 - 09:34

Jjajjajjaa algu a visitat Martorell (desde la autovia es veu prou be)es una ciutat plena de merda,amb la Solvair (una mega industria quimica de lo mes perillosa pal medi ambient)al costat,la NII pasan pel mig i la autopista al nort,si,es posa les piles

#1 Marta, Martorell, 26/10/2009 - 17:00

Se us veu el llautó. Martorell no fa més que canviar voreres per unes de noves més boniques (aixo si), fer el que fa 20 anys que s'hauria d'haver fet (NII), i continuar deixant als propietaris que els caiguin els edificis de vells.