Publicitat
Conca de Barberà · 4 d'Abril de 2013. 10:15h.

Montblanc aprova que el Príncep deixi el títol de duc

El ple municipal rebutja "el sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana"

Montblanc aprova que el Príncep deixi el títol de duc

El Príncep Felip, en una foto d'arxiu

Montblanc rebutja "el sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic" és la realitat republicana i l'Ajuntament demana a Felip de Borbó que no mantingui el títol de duc del municipi. Així s'ha aprovat aquest dimecres al vespre en una moció presentada al ple municipal per a la retirada dels honors de la Casa Reial. 

El text, presentat per l'Entesa de Montblanc a instància de la CUP -sense representació al consistori-, s'ha aprovat amb els vots favorables de sis dels set regidors del partit de govern -Agrupament Catalanista, formació adscrita a ERC- i el suport dels dos regidors d'Entesa. S'han abstingut una regidora del govern municipal, els dos representants de CiU i els únics regidors de FIC i PSC.

La moció subratlla que la pervivència de la monarquia espanyola és, malgrat la seva constitucionalitat, "una imposició antidemocràtica" perquè "el cap d'Estat és un militar, ja que correspon al Rei el comandament suprem de les forces armades", la persona del Rei és "inviolable i no està subjecte a responsabilitat", el seu càrrec és vitalici i "situa la família reial per sobre de la ciutadania tot preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica".

El text finalment aprovat ha estat el resultant del consens entre els diferents grups municipals, d'acord amb la CUP. Així, en lloc de "declarar el poble de Montblanc moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola", tal com estava pensat en un inici, el text recull la voluntat de "manifestar el rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana". A més, s'ha suprimit el punt de la moció que pretenia declarar persona 'non grata' "qualsevol membre de la família Borbó".

La missiva aprovada també proposa "expressar la voluntat de l'Ajuntament de Montblanc que Felip de Borbó no utilitzi el títol de Duc de Montblanc". Felip de Borbó, a més del títol de Príncep d'Astúries i Duc de Montblanc, ostenta els títols de Príncep de Girona, Comte de Cervera, Senyor de Balaguer i Príncep de Viana. Montblanc s'ha convertit, doncs, en el primer d'aquests municipis que es posiciona en contra de l'ús d'un dels títols nobiliaris de l'hereu de la Corona espanyola, una postura que farà arribar a la institució.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#15 Xavier, Barcelona, 04/04/2013 - 17:48

El representants del poble poden opinar i votar, però mai han de fer el ridicul.

Invocar que el "més democràtic és el que correspón a la realitat republicana"... és una contradicció en el termes. Una falta de logica i confondre els desitjos amb la realitat.

#14 Trenca, BCN, 04/04/2013 - 17:23

Y digo yo, cuando dicen que es antidemocrática porque al Rey le corresponde el mando supremo de las fuerzas armadas... ¿Quién se piensan que tendrá el mando en una república? A lo mejor no saben que el presidente de turno. Menudas ganas de hacer declaraciones absurdas sin ton ni son

#13 Telamarinera, Cunit, 04/04/2013 - 16:14

A mi tampoco me gusta el President de la Generalitat.

#12 Kropotkin, Vic, 04/04/2013 - 15:07

Des de C's defendemos la monarquía porqué lo dice la constitución...vale, son todos unos chorizos, pero al menos están a favor de la unidad de España y en contra de hacer referéndums.....nos importan las personas, nos importas tu...juas, juas

#11 Anna, Banyoles, 04/04/2013 - 14:24

Cal arribar a aquests extrems, està demostrat que els paísos amb monarquia tenen més nivell de democràcia, que las própias repúblicas. Personalment no hi estic gens d' acord, o sinó enmiralleu-vos en Venezuela, Cuba, etc.

#11.1 Sónia, Barcelona, 04/04/2013 - 14:31

Una bretolada més de la CUP, amb els palmeros d'ER i Entesa per Montblanc, que imagino d' ICV, cal ser rucs!!!!!!!!!!

#11.2 Albert, Terrassa, 04/04/2013 - 14:40

Si, com el Marroc, gran monarquia bananera nord africana, com l'espanya canyi, corrupta i lladre que tan us agrada.