L'Ajuntament de Sant Guim de la Plana ha sancionat amb 5.005 euros a l’Associació Cultural La Marinada per haver escenificat el Pessebre Vivent de la 27ena edició.
Els organitzadors lamenten que "continua l'assetjament de l'Ajuntament de Sant Guim de la Plana, i ara amb el recolzament del Consell Comarcal de la Segarra, que hi aporta recursos humans jurídics i tècnics, per anar en contra de l’organització del pessebre vivent de l'edició 2009-2010".
"Tot i les clares i convincents al·legacions a l'expedient sancionador presentades per l'associació el passat mes d'octubre, fan cas omís a aquestes i segueixen amb l'aplicació de la normativa urbanística, delicte greu segons la funcionaria del Consell que ajuda a l’Ajuntament de Sant Guim de la Plana i, per tant, aplicació d'una important sanció", critiquen.
En aquest sentit recorden que "es tracta d'un espectacle artístic i humà amb 28 anys d'història, en el qual participen de forma voluntària més d'un centenar de persones i que s'organitza i escenifica en un poblet de pedra de 70 habitants, al bell mig de La Segarra".
És per això que creuen que "ja només ens queda l'acció i la mobilització cívica i social. I ho farem de la única manera que sabem: celebrant-ho. Hi esteu tots convocats: el 19 de març a Sant Guim de la Plana. La teva adhesió al grup és important, amb un sol clic ens dónes suport, la unió fa la força!".
Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Segarra al·lega que ells no han "sancionat a la Associació Cultural la Marinada de Sant Guim de la Plana pels fets exposats en l’esmentat article, atès que la competència per imposar aquest tipus de sancions, és de l’Ajuntament de Sant Guim de la Plana i més concretament de l’alcaldia".
També volen "aclarir que el Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb el Conveni de Cooperació amb la Diputació de Lleida, presta serveis d’assistència jurídica, tècnica i funcions de secretaria i intervenció a 10 ajuntaments de la comarca, entre ells el de Sant Guim de la Plana, aquest des de l’any 2000 es assistit per funcionaris del Consell Comarcal de la Segarra que presten les funcions de secretaria i intervenció".
"En el cas de l’expedient sancionador a què fa referència l’escrit, hi ha una fase instructora que ha de desenvolupar un funcionari, que evidentment no disposa un municipi petit com el de Sant Guim de la Plana, corresponent-li al Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb la normativa i convenis vigents suplir aquestes mancances i prestar les funcions d’assessorament legal que s’escaiguin per tramitar l’esmentat expedient, com es fa exactament igual en tots els altres nou municipis de la comarca si s’escau".
Per últim, manifesten "el nostre respecte per l’autonomia local dels municipis pel que fa a les seves decisions respecte a requerir les llicències i autoritzacions pertinents per poder desenvolupar qualsevol acte subjecte a les mateixes, sense que això sigui incompatible amb el suport que des del Consell Comarcal s’ha donat i es dona a un acte tant rellevant per la cultura popular no sols de la comarca sinó de tot el país, com és el Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana".