Barcelonès · 24 d'Agost de 2009. 09:16h.

Quan Sants era independent

Un llibre repasa els 750 anys de Festa Major del barri

Quan Sants era independent

Una imatge antiga de les festes de Sants

El periodista Albert Torras publica, coincidint amb la Festa Major de Sants, el llibre “La Festa Major de Sants. Dels orígens a l’agregació”. Aquest recull d’anècdotes i històries fa un repàs a gairebé mil anys de tradició, des dels primers habitants coneguts de Sants, l’Abalucio i l’Ermesenda, per allà l’any 1000, fins al moment de l’agregació a la ciutat de Barcelona el 1897. 
 
Segons l’autor, “fa més de set-cents cinquanta anys que Sant Bartomeu és patró de Sants i per això podem assegurar que la Festa Major de Sants és de les més antigues que se celebren al món”. Torras es basa en documents de 1340 i anteriors on queda palès que Sants ja tenia devoció a Sant Bartomeu, patró del barri. També aporta dades sobre les festes religioses que se celebraven als segles XVII, XVIII i XIX, en quin moment van aparèixer els primers envelats i els primers carrers decorats, tradició que se segueix mantenint avui en dia i que representa un dels principals motius d’atracció. 
 
També desvetlla aspectes desconeguts fins i tot pels veïns del barri. “Hi ha constància que a mitjans de segle XIX, Sants tenia com a patrona, a més de Sant Bartomeu, a Santa Faustina, ja que a l’església es conservava el cos de la santa, que havia dut de Roma el rector” explica Torras. El llibre, que compta amb el suport del Districte de Sants Montjuïc i de la Federació de Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants, es podrà trobar a diversos carrers engalanats els dies de festa.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat