Publicitat
Garraf · 15 de Novembre de 2011. 16:57h.

SOS pel patrimoni arquitectònic de Sitges

Un pataforma ciutadana denuncia "la greu situació" del Cau Ferrat, el Maricel de Mar i la Casa Rocamora

SOS pel patrimoni arquitectònic de Sitges

Imatge de l\'estat de les obres a la façana de mar

La Plataforma SOS Sitges denuncia "la greu situació en que es troba un dels conjunts arquitectònics, artístics i culturals més important de Catalunya", en referència al Cau Ferrat -la casa estudi de Santiago Rusiñol construïda per l'arquitecte Francesc Rogent i Pedrosa, i el Maricel de Mar, ambdues obres relacionades amb el Modernisme.

"Fa 4 mesos que representants de la Plataforma SOS Sitges ens vàrem reunir per primera vegada amb l’alcalde de Sitges, Sr. Miquel Forns, per tal d’exposar-li les nostres reivindicacions i demandes sobre la necessitat de revisar el projecte de remodelació que s’està duent a terme als edificis del Cau Ferrat, Casa Rocamora i Maricel de Mar", expliquen.

La seva posició va ser "clara i concisa, proposant modificacions que asseguressin la conservació d’uns edificis catalogats i protegits amb el màxim nivell de protecció. Les principals demandes van ser l’eliminació de l’elevació de 35 centímetres del terra de la primera planta del Cau Ferrat, la retirada de la rampa i galeria de vidre exterior del Maricel de Mar, i la reconstrucció total de l’interior i façana posterior de la Casa Rocamora".

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va anunciar a finals d'octubre que el projecte de reforma dels museus seria revisat, amb els objectius de conservar la façana marítima de Maricel de Mar –eliminant-se les rampes i la galeria de vidre-, restituir el terra original del gran saló del Cau Ferrat –eliminant-se la tarima de 35 cm d’alçada-, i projectar el disseny d’una nova façana i un nou concepte de l’edifici de Can Xicarrons (Casa Rocamora).

Des de la Plataforma consideren que amb aquesta decisió "s’ha fet un pas important per a la conservació del patrimoni arquitectònic", però temen que si el cost total de les obres no ha de superar els 8 milions d'euros, com va anunciar l'alcalde, i la designació de l'arquitecte Hernández Cros com a encarregat de la revisió i modificació "el projecte no arribi a bon fi".

Argumenten que "des de ja fa quatre mesos, i fins al dia de la constitució del nou consorci del Patrimoni de Sitges, l’actitud del Sr. Hernández Cros, i de les persones que constitueixen el cos administratiu de la Diputació, ha estat de resistència i poca o nul·la col·laboració amb les directrius del nou ajuntament".

També que "el límit de pressupost fixat en 8.000.000 d’euros està ja esgotat, a la vista del pressupost de 6.300.000 d’euros d’adjudicació del projecte a la UTE constructora (un 30% a la baixa respecte els gairebé 10.000.000 d’euros pressupostats), més 1.000.000 d’euros de desviació pressupostaria ja acceptada, més 600.000 euros de desviació pressupostaria que encara s’està negociant. Tot això ja suma 7.900.000 euros".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Almogàver , La Sagrera , 15/11/2011 - 18:57

Pels de les retallades aixó no té importància, a no ser que les rehabilitacions i restauracions les facin empreses que ells no hi tenen res a veure, però el seu cunyat és l'administrador.