Publicitat

Ciutadans de l'Hospitalet de l'Infant fan un inventari de les restes de la Guerra Civil

Terra de canons

Llibre sobre les restes de la Guerra Civil

El coll de Balaguer, la serralada que separa el Camp de Tarragona de les Terres de l'Ebre, ha vist històricament tota mena de guerres des de l'època romana per la seva posició estratègica: la Guerra dels Segadors, la Guerra del 1714, la Guerra del Francès, la Guerra Civil.

L'Ajuntament de Vandellòs i de l'Hospitalet de l'Infant acaba de publicar ara "Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del coll de Balaguer" amb tots els jaciments, castells, fortificacions, trinxeres i búnquers, sobretot de la Guerra Civil, dels volants.

L'obra ha estat escrita per un empresari de la construcció, Alfons Tejero Farnós (1964), que es dedica també a la història local, juntament amb una sèrie de col·laboradors. L'autor ja havia publicat el 2006 "Recull de les cases antigues de l'Hospitalet de l'Infant".

El llibre, amb fotos de totes les restes, fa una descripció del seu estat de conservació, la manera d'accedir-hi i fins i tot les coordenades de GPS. Durant la Guerra Civil, va construir-hi també bateries de costa, nius de metralladores, polvorins i refugis per a evitar un desembarcament.

L'Hospitalet de l'Infant va acollir fins i tot un camp de concentració del bàndol republicà on van anar a parar molts militars del bàndol franquista després de la batalla de Terol. La mateixa vila té el seu origen en l'hospital ordenat construir per l'Infant Pere (1346), que va imitar sa mare, Blanca d'Anjou, que 40 anys abans n'havia fundat un altre al Perelló.

La trentena de quilòmetres entre el Perelló i l'Hospitalet de l'Infant -el nomenat desert d'Alfama- eren dels més inhòspits de tot Catalunya amb incursions freqüents durant segles dels bandolers i els pirates.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 TONI, BARCELONA, 03/07/2008 - 20:01

Como debe ser, sin calificativos de unos u otros, pues los buenos y los malos cayeron en los dos bandos. Los unos se decian NACIONALES y provocaron la ruina de la NACIÓN, los otros se decía republicanos, y la tricionaron desde el inicio, pues eran revolu