Publicitat
Val d'Aran · 19 d'Octubre de 2013. 12:25h.

Un alcalde del PSC reivindica el dret a decidir de l'Aran

Creu que el poble aranès haurà de decidir si vol formar part d'un futur Estat català o de l'Estat espanyol

Un alcalde del PSC reivindica el dret a decidir de l'Aran

Carta publicada a El Periódico

L'alcalde de Lés (Vall d'Aran), Emilio Medan Ane (UA-PM-PSC), considera que "el poble aranès ha de quedar al marge" d'un hipotètic referèndum d'autodeterminació perquè "l’Aran no és Catalunya: la història determina que constitueix una nació diferent de la catalana".

Meda, en una cartaEl Periódico, exposa que "si els aranesos participen en aquesta consulta per decidir el futur politicoadministratiu de Catalunya, s’estaran involucrant en una decisió que, legítimament i democràticament, només competeix al poble català".

El batlle exposa que "una vegada el poble català hagi decidit el futur de Catalunya, li correspondrà a l’aranès decidir, democràticament, quin camí ha de prendre el futur de l’Aran. I, arribat aquest moment, els aranesos hauran de fer ús del seu dret d’autodeterminació i decidir en referèndum si desitgen continuar a Catalunya o no".

"Si el poble català -continua- decideix en referèndum que Catalunya ha de ser un Estat i aconsegueix constituir-se com a tal, l’aranès haurà d’escollir si formar part d’aquest nou Estat català, com un territori autònom, o de l’Estat espanyol, amb una autonomia semblant a la de Ceuta i Melilla". 

Finalment, Emilio Medan insta els responsables polítics aranesos a que" no adoptin la tàctica de l’estruç per no molestar els seus coreligionaris catalans i espanyols". "És imprescindible que els partits polítics aranesos, en general, i els presents al Consell General de l’Aran, en particular, abordin amb honestedat i valentia aquesta qüestió", conclou.

Publicitat
Publicitat

189 Comentaris

Publicitat
#116 Cartanya, bcn, 21/10/2013 - 17:33

Aquella zona te gent mol Espanyola. Però ni ells ens poden frenar, nosaltres tenim la porta d`Europa, ells tenen la sortida pel darrera. Estan amb Espanya per el tema de la neu,de quan el Rei anava a Baqueira, portant tota la Cort. Jo als Aranesos els i donaria el mateix que ells volen per mi. Me

#115 anton, BCN, 21/10/2013 - 15:26

S´ha oblidat d´altres opcions araneses: Si no volen formar part de Catalunya i, si no son massoquistes , tampoc d´Espanya, els queda la solució de ser independents (com Andorra, Mónaco, San Marino....) o ser un Departament de França. Que triin el millor.

#114 Fran, Llinars, 21/10/2013 - 14:47

Desde 1924 l´himne espanyol te lletra i aquesta esta escrita en aranès. http://www.youtube.com/watch?v=CeDQxFNlgX8

#113 TELAMARINERA, Vilanova, 21/10/2013 - 14:03

Y las tierras conquistadas por los de arriba (súbditos de los condes de Barcelona), y los de al lado (súbditos de la casa de Aragó), añadidos unos a Catalunya y otros al Pais Valencia, podremos decidir, a donde queremos unirnos, o si somos otro Estado? capital Tortosa,

#113.1 Cartanya, bcn, 21/10/2013 - 17:37

No "maco", vosaltres no decidiu res, vosaltres no mes teniu que fer-los la claca i el "Pasillo" a los del centro

#112 para francesc, VIELHA, 21/10/2013 - 12:43

no tienes ni p..ta..idea. Los Araneses NO SOMOS CATALANES. SOMOS ARANESES Y ESPAÑOLES.

ARAN IS NOT CATALONIA

#112.1 gt, Cat, 21/10/2013 - 21:23

i tu segur que no ets ni aranès, deus ser un coló madrileny afincat a Viella