Publicitat
País Valencià · 1 d'Agost de 2012. 11:13h.

València haurà de retirar el títol d’alcalde honorífic a Franco

La sentència considera que mantenir aquest honor és “incompatible amb la Constitució"

València haurà de retirar el títol d’alcalde honorífic a Franco

L'alcaldessa de València, Rita Barberà

El jutjat del contenciós administratiu número 5 de València va ordenar ahir a l’Ajuntament de la ciutat retirar el títol d’alcalde honorífic al general Francisco Franco, que li havia estat concedit l’1 de maig del 1939.

En la sentència, el jutge exposa que “qui té el títol d’alcalde honorífic no va accedir a la Direcció de l’Estat per les vies democràtiques llavors establertes” i que, a més a més, mantenir aquest honor és “incompatible amb la Constitució espanyola”.

Aquesta sentència estima un recurs que el grup municipal Compromís havia presentat contra l’acord del ple de l’Ajuntament de València del 29 de juliol del 2011 de no retirar el títol a Francisco Franco. No obstant això, aquest recurs va ser desestimat per la representació processal de l’Ajuntament valencià, ja que entenia que “amb la mort del dictador es va extingir la seva personalitat civil i el dret honorífic que se li va concedir”.

A partir de la resolució judicial, i segons va anunciar en un comunicat el vicealcalde de València, Alfonso Grau, l’Ajuntament “procedirà a complir la sentència en els termes que indiquin”. De fet, la llei de Memòria Històrica al·ludeix a “la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres mencions a la insurrecció militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura”.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#9 LLCR59, Banyoles, 02/08/2012 - 22:55

Aquesta foca tindrà un atac de cor qualsevol día.

#8 johnny more, Barcelona, 02/08/2012 - 17:15

Pobra Rita, tant que s'estima al seu tiet Paco !!!

#7 Josep, Barcelona, 02/08/2012 - 01:48

A la ciutat de València encara mantenen carrers a Mola, Yagüe o Sanjurjo que seria tant com dedicar carrers de Berlin a Goering o Himmler. Suposo que això la transició.

#7.1 pepe, andorra, 02/08/2012 - 12:42

y en q se parecen exactamente Mola o Sanjurjo a Himmler? Esta claro q no tienes ni puñetera idea de historia. Seria mas bien comparable a la calle dedicada al asesino de Bulto en STA. coloma de Farners, por ejemplo, o la plaza de K. MArx en Barcelona. En todo caso, de historia, cero patatero.

#6 Enric_J_M, Bcn, 02/08/2012 - 00:05

L'última ciutat important en ser ocupada pels nacionals al 39, i l'última en netejar el seu nom... per cert, els socialistes no van estar manant a l'ajuntament unes quantes legislatures ben bones?

#5 Jordi, València, 01/08/2012 - 13:32

Com? Franco és alcalde honorífic de la meua ciutat? Per favor, quina vergonya!!! I ha de ser un jutge qui diga que se li retire el títol? No ix per iniciativa de l´ajuntament llervar-li´l? Però açò què és? Entre RIta i Franco estem arreglats....